Camel Milk


Camel's milk has supported Bedouin, nomad and pastoral cultures since the domestication of camels millennia ago. Herders may for periods survive solely on the milk when taking the camels on long distances to graze in desert and arid environments.

Camel dairy farming is an alternative to cow dairy farming in dry regions of the world where cow farming consumes large amounts of water and electricity to power air-conditioned halls and cooling sprinkler systems. Camel farming, by using a native species well-adapted to arid regions, may facilitate reversal of desertification by UNESCO. Camel milk can be found in supermarkets in the Mongolia, UK, UAE, Somalia, Saudi Arabia, Mauritania, and the United States.

Compared to cow milk, camel milk is richer in fat and protein.

Cheese from camel milk is more difficult to make than cheese from the milk of other dairy animals. It does not coagulate easily and bovine rennet fails to coagulate the milk effectively. In camel herding communities camel milk cheeses use spontaneous fermentation, or lactic fermentation to achieve a sour curd. In camel farms in Sudan, the Rashaida tribe use this method to store surplus milk in the rainy season, pulverising the dried curds and adding water for consumption in the dry season.

In Mongolia camel milk is consumed as a product at various stages of the curd-making process. Recent advances in cheese making technology have made it possible to coagulate camel milk with a vegetable rennet and camel rennet.

اونٹ کے دودھ نے ہزاروں سال قبل اونٹوں کے پالنے کے بعد سے بیڈوین ، خانہ بدوش اور جانوروں کی ثقافتوں کی حمایت کی ہے۔  اونٹوں کو صحرا اور بنجر ماحول میں چرنے کے لئے لمبی دوری پر اونٹوں کو لے جانے کے وقت گلہ بان کچھ عرصے تک صرف دودھ پر ہی زندہ رہ سکتے ہیں۔

 اونٹ ڈیری فارمنگ دنیا کے خشک علاقوں میں گائے کی ڈیری فارمنگ کا ایک متبادل ہے جہاں گائے کی کاشتکاری واتانکولیت ہالوں اور کولنگ ٹھنڈے کے نظاموں کو بجلی بنانے کے لئے بڑی مقدار میں پانی اور بجلی استعمال کرتی ہے۔  اونٹ کی کاشت ، بھوک علاقوں میں اچھی طرح ڈھلنے والی دیسی نسل کا استعمال کرکے یونیسکو کے ذریعہ صحرا کو تبدیل کرنے میں آسانی پیدا کرسکتی ہے۔  اونٹ کا دودھ منگولیا ، برطانیہ ، متحدہ عرب امارات ، صومالیہ ، سعودی عرب ، موریتانیہ اور ریاستہائے متحدہ میں سپر مارکیٹوں میں پایا جاسکتا ہے۔

 گائے کے دودھ کے مقابلے میں ، اونٹ کا دودھ چربی اور پروٹین سے مالا مال ہوتا ہے۔

 اونٹ کے دودھ سے تیار پنیر دوسرے دودھ والے جانوروں کے دودھ سے زیادہ پنیر بنانا مشکل ہے۔  یہ آسانی سے جم نہیں ہوتا ہے اور بوائین رینٹ دودھ کو مؤثر طریقے سے جمانے میں ناکام ہوجاتا ہے۔  اونٹ کی چرواہی کرنے والی جماعتوں میں اونٹ کے دودھ کی چیزیں کھٹی ہوئی دہی کے حصول کے ل sp اچانک خمیر ، یا لییکٹک ابال کا استعمال کرتی ہیں۔  سوڈان میں اونٹوں کے فارموں میں ، رشیدہ قبیلہ بارش کے موسم میں زائد دودھ ذخیرہ کرنے کے لئے اس طریقے کا استعمال کرتے ہیں ، سوکھی دہی کو کھٹاکر کرتے ہیں اور خشک موسم میں کھپت کے ل water پانی شامل کرتے ہیں۔

 منگولیا میں اونٹ کا دودھ دہی بنانے کے عمل کے مختلف مراحل پر بطور مصنوعہ استعمال کیا جاتا ہے۔  پنیر بنانے کی ٹکنالوجی میں حالیہ پیشرفتوں نے اونٹنی کے دودھ کو سبزیوں کے جال اور اونٹ کے جھنڈے سے جکڑنا ممکن کردیا ہے۔

Comments

Popular posts from this blog

Benefits of Exercise. . .ورزش کے فوائد

The Hagia Sophia.....

Eyes Blinking