Grapes in Microwave



The trio of researchers have published their work in the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

They recreated viral videos which showed YouTubers cutting a grape in half, leaving only a sliver of skin connecting the two halves, and then microwaving the fruit.


Within seconds of being microwaves the two halves of a grape would suddenly explode into a fireball, despite not containing any obviously flammable material.

There were multiple hypotheses suggested at the time to explain the explosion, including that the grapes formed a kind of antenna directing microwaves across the skin bridge. However, the real reason is even simpler.


As microwaves enter the grapes, hot spots form at the points where the fruit objects are closest to each other.

As the microwaves continue to heat the grapes, the hot spots get even hotter and the electrolytes surrounding them become supercharged, forming plasma - an ionised or electrically charged gas - which bursts in a fireball.


This method of producing plasma isn't unique to grapes, and the researchers were able to replicate it in similar-sized fruit as well as water-filled balls.


They also found that a physical connection between the objects was unnecessary as the bond was driven by electric charge, they just needed to be close enough together.

محققین کی تینوں افراد نے نیشنل اکیڈمی آف سائنسز (پی این اے ایس) کی کاروائیوں میں اپنا کام شائع کیا ہے۔


انہوں نے وائرل ویڈیوز دوبارہ بنائے جس میں دکھایا گیا تھا کہ یوٹیوبرز نے انگور کو آدھے حصے میں کاٹتے ہوئے دکھایا ہے ، جس سے دونوں حصوں کو جوڑنے والی جلد کی ایک چھوٹی چھوٹی رہ جاتی ہے ، اور پھر پھل کو مائکروویونگ کرتے ہیں۔

مائکروویو ہونے کے چند ہی سیکنڈ میں انگور کے دو حصے اچانک آگ کے گولا میں پھٹ جاتے ، اگرچہ کوئی آتش گیر مادے موجود نہیں تھے۔


دھماکے کی وضاحت کے لئے اس وقت متعدد مفروضے تجویز کیے گئے تھے ، ان میں یہ بھی شامل ہے کہ انگور نے ایک طرح کا اینٹینا تشکیل دیا ہے جس سے جلد کے پل کے پار مائکروویو کی ہدایت ہوتی ہے۔ تاہم ، اصل وجہ اور بھی آسان ہے۔

جب مائکروویوaves انگور میں داخل ہوتے ہیں تو ، گرم مقامات ان مقامات پر بنتے ہیں جہاں پھلوں کی اشیاء ایک دوسرے کے قریب ہوتی ہیں۔


جب مائکروویو theں نے انگور کو گرم کرنا جاری رکھا تو ، گرم دھبے اور بھی گرم ہوجاتے ہیں اور ارد گرد کے الیکٹروائلیٹ سپرچارج ہو جاتے ہیں ، جس سے پلازما ہوتا ہے۔ آئنائز یا بجلی سے چلنے والی گیس۔

پلازما پیدا کرنے کا یہ طریقہ انگور کے لئے منفرد نہیں ہے ، اور محققین اس کو اسی طرح کے پھلوں کے ساتھ ساتھ پانی سے بھری ہوئی گیندوں میں بھی نقل کرنے کے قابل تھے۔

انہوں نے یہ بھی پایا کہ اشیاء کے مابین جسمانی تعلق غیر ضروری تھا کیونکہ بانڈ بجلی کے چارج کے ذریعہ چلتا ہے ، انہیں بس اتنا قریب ہونا ضروری ہے۔

Comments

Popular posts from this blog

Facts about stadiums

The Hagia Sophia.....

Volkswagen Cars